Recepty medem postižené
Banánovo čokoládové lívance s medem
Ingredience: 3 banány
200 ml mléka
1 a 1/4 sklenice hladké mouky
1 vanilkový cukr
1 lžička prdopeč (prášek do pečiva)
2 vejce
špetka soli
1/2 tabulky dobré hořké čokolády
med
Příprava: Dva banány rozmačkáme vidličkou. Jeden necháme na dozdobení. Rozmačkané banány rozšleháme s vejci a mlékem.
Moku smícháme s vanilkovým cukrem špetkou soli a práškem do pečiva. Sypkou část smícháme s tekutou bází a přidáme na drobno nalámanou čokoládu a promícháme. Necháme cca 20 min odpocinout. Na lívanečníku pečeme malé lívance, které po dosmažení poklademe banánem a pokapeme medem.
Lipové bonbony s medem (proti kašli)
Ingredience: 120g medu
100g cukru
2 lžíce velmi silného lipového čaje
štáva z 1/2 citronu
Postup: Všechno to nalejeme a nasypeme do hrnku a vaříme. Občas provedeme zkoušku drátěným očkem. Očko namočíme v horké směsi a zůstane-li po zchladnutí na drátku perlička, je směs hotová.
Tuto pak nalejeme na omaštěný plech. Před úplným zachladnutím ještě rozkrájíme mokrým nebo omastkem potřeným nožem. Za tepla jdou ještě z kostiček vyválet kuličky, které obalíme v moučkovém cukru, aby se nám neslepily.
Místo lipového čaje můžeme použít výluh z šípku, máty, černého čaje nebo téměř cokoli nás napadne.
Medová šťáva - citrónová
Ingredience: 1 litr vody
2kg medu
štáva z 8-10-ti citrónů
Postup: Vodu přivedeme k varu a vmícháme med a citrón. Převaříme (pěnu sebereme) a ještě horké nalijeme do patentních lahví a uzavřeme. Pro jistotu můžeme sterilizovat.
Při použití se sirup ředí potřebným množstvím ledové vody.
Horká voňavá medová limonáda
Pro všechny, kteří se nemohou, nebo nechtějí napájet za krutých mrazů svařákem, či horkou medovinou.
Ingredience: 1 lžíce medu
3 lžíce pomerančové štávy, nebo džusu
5g celé skořice
2 hřebíčky
citrónová kůra
1/2l vody
Postup: Vodu svaříme s kořením a kůrou. Mezitím rozmícháme med s pomerančovou šťávou. Svařenou kořeněnou vodu smícháme s medovou směsí, nalijeme do předehřátých hrnečků a ihned podáváme.